İlkokul Rehberlik Faaliyetileri

Okulumuz İlkokul Rehberlik Servisimizin temel amacı öğrencilerimizin kendilerini tanımasını sağlamak, önleyici ve gelişimsel yaklaşarak sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel alanlardaki gelişim süreçlerinin takibini yapmak, değerlendirmek ve izlemektir.Tespit edilen farklı durumlarda aileyi bilgilendirmek ve yönlendirmektir.

Rehberlik anlayışımız, öğrenci merkezlidir. Psikolojik danışmanlık sürecinde gizlilik ilkesi esastır. Sadece sorun yaşayan öğrencilere değil, her öğrenciye rehberlik hizmeti verilir. Psikolojik, sosyal ve akademik alanlarda öğrencilerimizi destekleyici çalışmalar yapılır. Rehberlik hizmetleri tüm öğrenci ve velilerimize yöneliktir

Öğrenciyi tanıma ve oryantasyon çalışmaları, okul adaptasyonu, kişisel sınırları koruma ve akran zorbalığını önleme, iletişim ve duyguları ifade etme becerileri, bilinçli teknoloji kullanımı, verimli ders çalışma teknikleri, çocukluk- ergenlik gelişim süreci, öz-bakım ve atılganlık becerileri, arkadaşlık ilişkilerini geliştirme,  problem ve çatışma çözme becerileri, zaman yönetimi ve motivasyon çalışmaları, korku ve kaygı ile başa çıkma yöntemleri çalışmaları birimimizce yürütülen çalışmalardan bazılarıdır. Envanter uygulamaları, uzman görüşmeleri ve grup çalışmalarıyla öğrencilerin mevcut gelişim dönemi becerilerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Birimimiz ayrıca mevcut ihtiyaca yönelik olarak anne- baba atölye çalışmaları ve veli seminerleri, veli bültenleri ve bireysel veli görüşmeleri yapmaktadır.

Öğrencilere Yönelik Yapılan Çalışmalar

1- Bireysel Görüşmeler; Oryantasyon çalışmaları, Öğrenciyi tanıma ve yönlendirme çalışmaları.

Öğrencilerin yaş seviyelerine göre bilişsel, duygusal ve sosyal alanlarda ortaya çıkabilecek farklı sorunlar ile ilgili çalışmalar yapılır.. Öğrencileri daha yakından tanımak ve etkili bir şekilde yardımcı olabilmek için ölçek, test ve envanterler uygulanır.

2- Grup Görüşmeleri

– Okula yeni gelen öğrenciler için oryantasyon sağlamaya yönelik grup görüşmeleri,

– Ders başarısı düşük öğrencilerle yapılan grup görüşmeleri (“verimli ders çalışma yolları” merkezli görüşmeler),

– Benzer sorunlar yaşayan öğrencilerle bir araya gelerek gerçekleştirilen grup rehberliği çalışmaları, 

– Dikkat Çalışmaları,

– Atılganlık Eğitimi,

– Öfke Kontrolü,       

– Problem Çözme Becerisi gibi çalışmalar yapılmaktadır.

3-Sınıf Rehberlik Uygulamaları

Yıl içerisinde hedeflenen davranış ve sosyal becerilerin gelişimini sağlamak, öğrencilerin başarılarının takibini yapmak ve değerlendirmek amacıyla  gerekli görüldüğü zamanlarda sınıf içi rehberlik etkinlikleri gerçekleştirilir.

 Veli Görüşmeleri

– Öğrencilerimizin kişisel-gelişimsel özellikleri, akademik başarıları, tutum-davranışları, öğretmen ve arkadaş ilişkileri ve aile içi ilişkileri gibi konularda bireysel görüşmeler yapılır.

–  Öğrencilerimizin gelişimsel süreçlerine uygun olarak; velilerimizi bilgilendirmek amacıyla ders başarısı, iletişim, ahlaki gelişim, davranış kalıpları ve eğitim sistemi içinde yer alan konularla ilgili çeşitli dokümanlar hazırlanır.

Öğretmen Görüşmeleri

Rehber öğretmen, ders öğretmeleri ile rehberlik merkezli toplantılar yaparak sınıfta karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları hakkında görüşmeler yapmaktadır. Öğrenci odaklı toplantılar yapılarak tüm öğrenciler hakkında ayrıntılı bir şekilde konuşulup değerlendirmeler yapılmaktadır.  Ayrıca ihtiyaç dahilinde sınıf ve branş öğretmenleriyle bireysel görüşmeler de yapılmaktadır.

Seminerler

1- Öğrenciye Yönelik Seminer Çalışmaları

2- Velilere Yönelik Seminer Çalışmaları

3-Öğretmenlere Yönelik Seminer Çalışmaları

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNE UYGULANAN TEST VE ENVANTERLER

  • Öğrenci Tanıma Formu
  • Temel Kabiliyetler Testi
  • Bir Aile Resmi Çiz Envanteri
  • Bir İnsan Resmi Çiz Envanteri
  • Öğrenme Sitillerini Belirleme Anketi
  • Gesell Gelişim Figürleri Testi
  • Beier Cümle Tamamlama Testi
  • Porteus Labirentleri Testi